Untitled Documentdinsdag 09 mei 2006 - Aantal verkeersongevallen bij files kan drastisch verminderen


Aantal verkeersongevallen bij files kan drastisch verminderen

 

 

Filevorming op autosnelwegen leidt vaak tot zeer ernstige verkeersongevallen. Het fenomeen doet zich minder voor bij de courante ochtend- en avondspits. Vooral bij wegenwerken gebeurt het regelmatig dat een voertuig inrijdt op de staart van een, meestal lange, file.

 

Het begin en einde van wegenwerken wordt nochtans duidelijk en lang vooraf aangegeven. Vaak worden files echter zo lang dat ze verder reiken dan de eerste signalisatieborden. Niet de wegenwerken vormen het grootste gevaar, wel de file die er het gevolg van is. Het is dan ook logisch dat er meer aandacht wordt gegeven aan het signaleren van de staart van een file.

 

Geef de politie de opdracht om bij filevorming duidelijk zichtbaar post te vatten op de pechstrook op 500 meter voor de staart van een file met signalisatie om de file aan te geven. Naargelang de file aangroeit of inkort dienen zij zich mee te verplaatsen. Op deze wijze duikt een file nooit onverwacht op en is de kans op ongevallen veel kleiner. Een simpele oplossing waarmee er heel wat levens en menselijk leed gespaard zullen worden.

 

Omdat het over veel, en vaak zeer ernstige ongevallen gaat is een drastisch optreden meer dan verantwoord. Wetgevend werk kan er eventueel voor zorgen dat een aannemer of een gespecialiseerde dienst deze taak overneemt. Mij lijkt het echter aangewezen dat de politie, met onmiddellijke ingang en blijvend, deze taak uitoefent. Met een eenvoudige dienstopdracht zijn de wegen morgen reeds veiliger.

 

 

 

Luc Peetermans

Burgemeester

Dorp 78

2230 Herselt

0495/ 38 59 64

burgemeester@herselt.be

 

 

Herselt, 9 mei 2006