Untitled Documentmaandag 26 november 2007 - Geachte formateur


Geachte formateur

Geachte voorzitters

Beste Yves, Jo en Bart

@

Sommige politieke tegenstanders verkondigen graag dat de regeringsformatie te lang duurt en dat jullie er zelfs niet in (zullen) slagen om een regering te vormen. Het had natuurlijk zeer snel kunnen gaan hadden jullie gemakkelijkshalve jullie verkiezingsbeloftes laten varen. Deze beloftes, jullie geloofwaardigheid, bekwaamheid en jullie respectvolle omgang met alle andere politici en medemensen bezorgden jullie elk een uitzonderlijk hoog aantal voorkeurstemmen en jullie partij een enorme overwinning.

Voor zeer veel van deze kiezers waren de verkiezingsbeloftes en jullie geloofwaardigheid doorslaggevend bij hun keuze. Tot vandaag kunnen zij met trots zeggen dat ze terecht vertrouwen hadden in jullie en dat er zich mede door hun stem een situatie voordoet in België waarbij de Vlamingen daadwerkelijk een beter bestuur voor alle Belgen kunnen afdwingen.

Wij hopen en rekenen erop dat jullie deze kans benutten en de gemaakte beloftes nakomen, ondanks de imense druk die zeker op jullie schouders rust, ofwel het vormen van een regering aan anderen overlaten. Het feit dat België dan wellicht onbestuurbaar wordt is niet jullie verantwoordelijkheid. Het is dan enkel de correcte weerspiegeling van de feitelijke toestand in dit land. Beter een goede echtscheiding dan een slecht huwelijk.

Er valt jullie in voorkomend geval niets te verwijten, integendeel. Jullie zijn tot 2 x toe, maandenlang en met enorm veel geduld en inzet tot het uiterste gegaan om tot een akkoord te komen, zonder uw kiezers te verloochenen. Meer mag men van eerlijke mensen niet verwachten.

Moesten jullie alsnog de verkiezingsbeloften laten vallen dan kan men niet anders dan vasstellen dat dit nodeloos de langste formatieperiode ooit zal geweest zijn en dat CD&V/N-VA onbetrouwbaar zijn. Weg geloofwaardigheid, weg vertrouwen van enorm veel kiezers. Alle politieke tegenstanders krijgen dan hun gelijk, de CD&V/N-VA-kiezers zullen zich naïef en bedrogen voelen. Ik vertrouw erop dat u dat niet wil.

Met vertrouwen maar zeer bezorgd,

Luc Peetermans

Burgemeester

Dorp 78

2230 Herselt

0495/ 38 59 64

burgemeester@herselt.bemailto:burgemeester@herselt.be

@